Limba:

romana

english

X

Leonardo - geniul

La scoala maestrului Andrea del Verocchio din Florenta, un om de o mare viziune, in atelierele caruia s-au format multi artisti de renume, Leonardo si-a perfectat arta, experimentand in domeniul culorilor, studiind subtilitatile luminii si ale umbrei.

Un aspect memorabil al lucrarilor sale este abilitatea de a capta si reda cele mai subtile emotii. "Cina cea de taina" releva izolarea psihologica a lui Iuda, dar si mai spectaculos este misterul bucuriei de viata captat in surasul enigmatic al Mona Lisei, suras care a generat mai multe controverse decat orice alta pictura in istoria artei.

Pentru Leonardo, pictura a fost doar o forma expresie artistica. In cautarea unui realism nealterat in arta, el cauta mereu sa isi imbunatateasca cunostintele asupra legilor nescrise ale naturii. Studiile detaliate asupra plantelor, animalelor si oamenilor fac dovada dorintei sale neobosite de a capta imaginea perfecta a subiectului sau.

Inaintea sa nimeni nu a studiat corpul uman cu atata perseverenta. Disectiile efectuate de el, cu riscul de a fi persecutat de Inchizitie, i-au permis sa realizeze primele schite anatomice cu o asemenea fidelitate si calitate, incat acestea constituie inca modele pentru ilustratiile stiintifice anatomice moderne.

Dintre stiintele matematice, Leonardo a fost pasionat in special de geometrie, care fiind 'matematica vizuala' a fost asociata in mintea sa cu o forma de sculptura vizuala.

Notitele si schitele din anii petrecuti la Milano dezvaluie un interes crescut pentru o varietate de domenii, de la botanica si geologie pana la anatomie si arhitectura. Intelegand efectele luminii solare si gravitatiei asupra plantelor si arborilor, descopera posibilitatea determinarii varstei acestora prin studiul structurii lor.

Despre expozitie

Descopera adevaratul cod al lui da Vinci!

37.000 de vizitatori au admirat inventiile lui Leonardo da Vinci expuse la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian".

vezi detalii

Concurs

Recomanda site-ul la 3 prieteni si poti castiga saptamanal, incepand cu 1 Octombrie, prin tragere la sorti, invitatii la expozitia da Vinci.

O alta dimensiune

Mecanica l-a atras pe Leonardo mai mult ca orice stiinta. In urma studiilor sale asupra zborului pasarilor, si-a imaginat si a proiectat diferite masini de zburat, dispozitive complicate.

da Vinci

Leonardo da Vinci…Omul care a vrut să le ştie pe toate !