Limba:

romana

english

X

Leonardo - geniul

Fortele motrice din viata lui Leonardo au fost curiozitatea sa intelectuala si dorinta de a servi progresul cunostintelor omenesti; prin cunoasterea fiecarui aspect al universului. Mult inaintea darvinismului secolului 19, investigatiile sale asupra fosilelor i-au dat posibilitatea sa formuleze teorii evolutioniste.

Domeniile in care era foarte apreciat inca din timpul vietii, sunt arhitectura si sculptura. In desenele sale arhitecturale apare si domul din Milano.

Cu toate ca nu a fost construit in realitate, desenul orasului luminii - La Cita Ideale - este un bun exemplu pentru abilitatile si imaginatia remarcabila a lui Leonardo. Conceptia sa pe doua nivele (unul pentru carute si trasuri si cel superior pentru pietoni) avea menirea sa impiedice raspandirea bolilor precum ciuma, care decima populatia la acea vreme si dovedeste viziunea sa sociala profund democratica.

O opera remarcabila a sa din domeniul sculpturii - statuia ecvestra a lui Sforza, realizata in marime naturala din lut, la care Leonardo lucrase ani de zile, trezind admiratia tuturor, a fost distrusa de soldatii francezi o data cu invadarea orasului Milano.

In serviciul lui Cesare Borgia, datorita naturii razboinice patronului sau isi foloseste ingenuitatea la conceperea unor fortificatii, masini de razboi dar si harti si sisteme de canalizare.

In slujba oricarui patron ar fi fost, Leonardo isi continua neobosit propriul studiu asupra zborului realizand numeroase schite si desene ale anatomiei pasarilor si miscarile aripilor acestora. Dintre masinile de zbor concepute de el, elicopterul se considera a fi revolutionara. S-a descoperit si schita primei parasute desenate vreodata.

Acestea sunt doar cateva din inventiile sale. S-au scris volume intregi despre Leonardo ca pionier in domeniul astronomiei moderne, geometriei si mai ales in mecanica.

Despre expozitie

Descopera adevaratul cod al lui da Vinci!

37.000 de vizitatori au admirat inventiile lui Leonardo da Vinci expuse la Teatrul National de Opereta "Ion Dacian".

vezi detalii

Concurs

Recomanda site-ul la 3 prieteni si poti castiga saptamanal, incepand cu 1 Octombrie, prin tragere la sorti, invitatii la expozitia da Vinci.

O alta dimensiune

Mecanica l-a atras pe Leonardo mai mult ca orice stiinta. In urma studiilor sale asupra zborului pasarilor, si-a imaginat si a proiectat diferite masini de zburat, dispozitive complicate.

da Vinci

Leonardo da Vinci…Omul care a vrut să le ştie pe toate !